Als je op vakantie gaat is er altijd veel waar je aan moet denken. Heb je de papieren voor het vakantieadres in de auto liggen, de route goed ingebracht in de routeplanner, de opladers van de mobiele telefoon mee, buitenlandstekkers ingepakt waar je ze kunt vinden… Weet je waar je heen moet bellen als je vertraging hebt… Is alles wat je onderweg nodig hebt binnen handbereik…

Zo zijn er duizenden dingen waar je aan moet denken. Het beste kun je een lijstje maken, dan kun je steeds afstrepen wat klaar is. Dat geeft een opgeruimd gevoel.sea-beach-holiday-vacation Bij een autovakantie zijn er ook een aantal zaken waar je aan moet denken, vanwege de regels die in het buitenland gelden. Tenzij je in Nederland blijft, natuurlijk.

Maar ook dan moet de gevarendriehoek mee, en is een verbandkoffertje ook geen overbodige luxe. Ook is het belangrijk dat je wel belasting betaald zodat je niet onderweg wordt aangehouden. Als je langs de kant van de weg komt te staan moet je dat te kennen geven aan passerende automobilisten, om ongelukken te voorkomen. Dat mag in Nederland door alleen knipperende waarschuwingslichten aan te doen. Maar als die het niet doen, ben je wel strafbaar als je geen gevarendriehoek neerzet.

In het buitenland gelden vaak meer verplichtingen. Maar ook als ze er niet zijn, is het wel een goed idee, om een veiligheidshamer mee te nemen, en een brandblusser. Je kunt de accu door de wegenwacht na laten kijken, die schijnt vaak voor problemen te zorgen. En ga je naar Frankrijk, dan moet je ook denken aan een blaastest. Op vakantie gebeuren vaak onvoorspelbare dingen. Het is beter, om dan goed voorbereid te zijn.