Een ongeluk met de auto betekent meestal schade. Soms valt de schade nog mee, en kun je verder wel met de auto rijden. Soms valt het zelfs heel goed op te knappen zodat je het (bijna) niet meer ziet. Een nadeel is wel, dat de waarde van je auto altijd vermindert.

Zelfs een schade die niet meer zichtbaar is na reparatie. De garage is namelijk verplicht, een schade te noteren en die notitie wordt opgenomen in het register van de RDW. Voor een lichte schade betekent dit, dat de waarde van je auto met 150 euro vermindert. Het kan ook zijn dat er meer schade is. De auto kan zelfs wel helemaal “Total loss” zijn verklaard. Rijp voor de sloop.

Soms is er ook geen ongeluk geweest, maar kost het repareren van je auto veel meer dan je auto waard is. Toch kun je de auto nog wel verkopen: er zijn bedrijven die erin gespecialiseerd zijn, schadeauto’s op te kopen en dan weer van de hand te doen. Ze kunnen de waarde van je auto bepalen aan de hand van de gegevens die bij de RDW bekend zijn, en dan online een bod doen.

De hele verkoop kan zelfs online afgehandeld worden, maar vaak komt er nog wel iemand kijken om de auto in ogenschouw te nemen. Je hoeft zelf dan niet veel te doen, want zo’n bedrijf handelt alles voor je af, tot het ophalen van de auto en de overschrijving toe. Je sloopauto is dus nog wel geld waard.  Heb je pech op vakantie, kun je in ieder geval contact opnemen met de ANWB.