In Nederland zij we verwend, als het om stranden gaat. Ons Noordzeestrand is heel breed, en je kunt er goed vertoeven. Of langs wandelen, als je dat wilt. Die stranden zijn zelfs goed te bereiken met het openbaar vervoer. Je bent wel iets langer onderweg, en voor de beste stranden – die waar het wat rustiger is – moet je eind lopen.

Met de auto heb je het voor het uitzoeken, ook in het buitenland. Op Kreta zijn bijvoorbeeld vanuit  een centrale plaats hele mooie stranden te bezoeken. Je kunt ze in feite allemaal bekijken, en dan je lievelingsstrand uitzoeken. In Kroatië ligt Zlatni Rat, wat Gouden Hoorn betekent. Het is al vaak tot het mooiste strand ter wereld uitgeroepen. Het is er sprookjesachtig mooi. Het V-vormige witte kiezelstrand is heel bijzonder, en de “hoorn” verandert onder invloed van wind, golven en stroming voortdurend van positie. Het is er bijna altijd windstil, en bomen zorgen voor voldoende schaduw.

Mocht je op vakantie gaan naar Kroatië in de buurt van het eiland Brač, is het zeker de moeite waard erheen te gaan. Maar ook dichterbij zijn mooie stranden te bezoeken. Bij Wassenaar is er het Wassenaarseslag, een acht kilometer lang strand met een uitgestrekt, ruig duingebied, waar je goed in kunt wandelen of fietsen, of de hond uitlaten.

Een klein stukje naar het zuiden ligt Kijkduin, met kilometers lange stranden en schelpenpaadjes door de duinen. En zo kunnen we de hele kuststrook van ons land afgaan, en hele mooie stranden met de auto bezoeken.